You are here: Home › Applying-Phototheraphy-at-Home

Mengunakan FototerapiArahan berikut berkaitan dengan penggunaan peralatan kami dengan betul. Apa yang perlu dilakukan oleh anda adalah mudah, tetapi penting bagi bayi anda.

Elakkan Suhu yang tinggi

Mana-mana sumber cahaya, termasuk cahaya fototerapi akan mengeluarkan haba. Pastikan bilik mempunyai pengudaraan yang baik sekiranya tidak berhawa dingin.

 

Teknologi yang dipatenkan memastikan haba sinaran adalah minimum. Suhunya hanya 1 hingga 2oC lebih tinggi daripada suhu bilik. Ia adalah selamat untuk bilik-bilik yang tidak berhawa dingin. Untuk bilik-bilik berhawa dingin anda perlu untuk menetapkan suhu yang lebih tinggi daripada yang biasa pada 26 atau 27oC

 

Protect The Eyes dan gonad

Melihat terus kepada cahaya biru yang terang dengan tidak dilindungi untuk tempoh yang lama boleh memberbahayakan mata bayi anda. Anda akan ditunjuk bagaimana untuk melampirkan patch mata dengan betul. Satu kaedah alternatif adalah menggunakan perisai kepala yang disediakan.

Pendedahan jangka pendek tidak sengaja, mengatakan 30 minit, tidak bahaya kepada mata tetapi harus dielakkan dengan pemantauan yang kerap.

Kawasan kemaluan kanak-kanak perlu dilindungi dengan lampin mini. Walaupun tiada kes dilaporkan mengenai apa-apa kesan keburukan, ini telah menjadi satu amalan standard.

 

Memastikan Kestabilan dan Keselamatan Elektrik Peralatan

Peralatan sudah mempunyai ciri-ciri keselamatan elektrik yang berkesan. Setelah dipasangkan, anda hanya perlu mengendalikan suis soket anda apabila anda melakukan rawatan.

Jika berpindah, peralatan juga perlu diletakkan di atas asas yang kukuh dan kuat. Letakkan talian kabel yang menyambungkan peralatan ke soket anda di laluan yang selamat supaya tidak terpijak di atasnya.

Peralatan tidak boleh dipindah dengan bayi di dalamnya.

Memantau hidrasasi, Air kencing dan najis

 

keadaan dehidrasi dan najis longgar adalah normal semasa fototerapi. Pastikan bayi anda mendapat semula cecair yang hilang dengan penyusuan yang kerap. Bayi anda tidak harus kehilangan cecair lebih daripada 10% dengan berat badan.

 

Kekerapan dengan Memeriksa Bayi Anda

Semasa penyusuan disyorkan memeriksa keadaan bayi anda. Selain daripada penyakit kuning, bayi anda harus sihat. Keadaan penyakit lain boleh dihidapi dengan bayi yang baru lahir - demam, chaffing, ruam kulit, tetapi ini tidak berkaitan atau disebabkan oleh penyakit kuning atau fototerapi ini. Berjumpa dengan doktor jika diperlukan.

 

Lebih kawasan kulit yang Terdedah dan panjang masa Dedahan, Lebih Baik

Mendedahkan bahagian kulit sebanyak dan selama yang mungkin untuk keputusan yang terbaik. Bagi kebanyakan kes 16 jam sehari (07:00-23:00) adalah mencukupi dan membolehkan ibu bapa untuk berehat sebelum memulakan lagi pada hari berikutnya. Semasa makan, penukaran lampin dan mandi, bayi perlu dikeluarkan dari unit fototerapi.

Jika anda boleh menguruskannya, atau dalam beberapa kes yang memerlukan, mengguna fototerapi sepanjang masa dengan mengambil giliran untuk memantau bayi. Lampu fototerapi tidak akan terlalu panas walaupun dengan penggunaan yang berterusan.

Ingatlah bahawa anda tidak perlu terbalik bayi anda apabila menggunakan lampu kami. Kedudukan bayi (perut menghadap ke bawah ) tidak penting. Tempoh pendedahan di bawah lampu adalah penting.

 

Jumba dengan Doktor seperti Berjadual

Fototerapi rumah adalah usaha bersama antara pembekal perkhidmatan, ibu bapa dan doktor. Fototerapi perlu bermula dan berhenti seperti yang diputuskan oleh doktor. Walaupun bayi anda kelihatan kuning tetapi rawatan lanjut tidak diperlukan lagi, atau sebaliknya.

 

Jangan sekali-kali tertinggal temujanji dengan doktor anda!

 

Memahami keadaan bayi anda dan Menyediakan Diri Anda dari segi mental

Bergantung kepada personaliti bayi anda, anda mungkin mengalami protes daripada bayi anda dalam beberapa jam pertama fototerapi sama ada di hospital atau di rumah. Jika fototerapi dilakukan di hospital, protes ini berlaku jauh daripada anda. Melakukannya di rumah bermakna anda perlu berurusan dengan sendiri dengan bantuan orang lain di sekeliling anda. Memahami sebab-sebab tingkah laku bayi anda banyak membantu dalam proses ini.

Ia adalah penting bahawa anda tidak memeluk bayi anda terlalu kerap dalam beberapa jam pertama supaya dia berada di bawah cahaya selama yang mungkin.

 

Ketakutan menanggal baju

Memahami bahawa bayi anda telah tinggal di dalam rahim anda sehingga beberapa hari yang lalu. kesekitarannya adalah cecair pada suhu badan dan bayi anda telah terapung di dalamnya dan ini memberi rasa selamat kepada dia.

Apabila menanggalkan bajunya sama ada untuk mandi atau untuk fototerapi, kebanyakan bayi hanya akan menangis. Mereka tiada apa-apa kesakitan. Mereka hanya rasa tiada keselamatan melalui pengalaman yang baru ini dan satu-satunya cara komunikasi mereka ialah menangis.

 

Ini adalah sebab utama protes awal ini.

Meletakkan bayi anda dalam kedudukan telungkup ke bawah biasanya membantu. Dengan berat bayi menekan ke bawah pada bahagian dada dan perut, lengan dan pergerakan lebih terhad, bayi mengalami sensasi serupa dengan yang dibalut.

 

Sokongan dan Motivasi Keluarga

Fototerapi yang berjaya di rumah hampir sentiasa mendapat sokongan daripada ahli keluarga yang lain, pembantu rumah atau wanita pantang. Dengan pengalaman kami, kecuali untuk beberapa ibu-ibu yang sukar bersosial, ibu biasanya dibantu dalam tempoh ini. Jika tidak ada orang lain boleh didapati, bapa mungkin terpaksa mengambil cuti.

Fototerapi di rumah yang tidak berjaya biasanya juga mempunyai beberapa ciri-ciri yang sama. Terdapat penyertaan sedikit atau tidak ada bantuan daripada bapa atau keluarga terdekat. Dalam kes-kes teruk nenek yg sangat suka datang untuk lawatan dan berkeras mengambil bayi dari cahaya kerana di protes sedikit dari cucu.

 

Semangat mengalakkan, Kreatif

 

Tidak ada peraturan khusus mengenai bagaimana anda membolehkan bayi anda tenang di bawah cahaya. 98% daripada ibu bapa menguruskan fototerapi rumah berjaya dan tidak berada dalam 2% tersebut.

Biasanya bayi anda akan menangis semasa penyusuan. Anda menyusu bayi anda, menukar lampin dan memeluk bayi anda untuk sementara waktu, masa ini mengambil lebih kurang selama dua hingga tiga jam. Menjangkakan beberapa variasi, Kadang-kadang anda mungkin perlu memegang bayi dengan lebih lama tetapi sentiasa ingat rawatan adalah semasa berada di bawah cahaya, bukan di tangan anda.

 

Sesetengah ibu mahu memberikan bayi mereka alat penenang untuk memastikan mereka tenang. Walaupun ia tidak digalakkan dalam jangka masa panjang, ia boleh membantu anda dalam jangka masa pendek.

Kebanyakan mengamalkan kedudukan alternatif dengan bayi berbaring di atas belakang kerana mereka merasa lebih yakin dengan cara itu. Itu tidak bermasalah. Kedudukan bayi tidak menjejaskan keberkesanan fototerapi selagi bayi anda di dalam buaian itu.

 

Sesetengah bayi mahu ibu-ibu mereka untuk berhampiran sepanjang masa. Jadi ibu-ibu boleh meletakkan baju yang baru digunakan dekat dengan bayi. Bau ibu menyenangkan bayi. Cuba apa sahaja dan jangan berputus asa.

 

Langkah langkah mengguna fototerapi


Berikut adalah senarai semakan sebelum memulakan fototerapi untuk kali pertama:

 

Bayi baru disusukan dan tidak lapar.

Menanggalkan semua pakaian kecuali lampin

Lampin mesti kering. Gunakan lampin yang paling kecil anda boleh cari dan sesuai dengan bayi anda.

mata bayi dilindungi dengan patch mata


 

Letakkan bayi anda dalam unit dan hidupkannya. Jika bayi anda tenang, anda bertuah.


Contact Information

  • E-mail: enquiry[at]bluelite.com.my
  • Telephone: +603.7880.1440
  • Address: D513 Kelana Square, Jalan SS7/26 Kelana Jaya 47301 Petaling Jaya Selangor DE, Malaysia.